Stav vybraných krevních ukazatelů u dojnic s užitkovostí 11000 kg mléka za laktaci v období puerperia - Bastlová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce na téma "Stav vybraných krevních ukazatelů u dojnic s užitkovostí 11000 kg mléka za laktaci v období puerperia" se zabývá poporodním obdobím a krevními parametry, které mohou být v tomto období ovlivněny. Cílem práce bylo vyhodnocení vybraných krevních ukazatelů v období puerperia za pomocí průměru, směrodatné odchylky, minima, maxima, variačního a korelačního koeficientu. Krve byly poskytnuty z chovu vysokoprodukčních dojnic holštýnského plemene Chyšná v podniku Agropodnik Košetice a.s. s průměrnou dojivostí ve sledovaném období 11553 kg mléka. Nejvýraznější změny ve všech čtyřech sledovaných obdobích byly zaznamenány u nižší úrovně ukazatelů červených krvinek (počet erytrocytů, obsah hemoglobinu, hematokrit). Počty leukocytů vykazovaly v jednotlivých měsících vysokou variabilitu, nejvyšší byly zaznamenány v září 2022 a nejnižší v srpnu 2022. Dalším ukazatelem, který výrazně změnil svou hodnotu oproti fyziologickému rozmezí byla koncentrace glukózy v měsících říjen a listopad. Alkalická fosfatáza pouze v několika případech převyšovala horní mez fyziologického rozmezí. Celkový počet bílkovin a indexy červených krvinek se měnily na základě výše pořadí laktace. Čím vyšší laktace, tím byly tyto hodnoty vyšší a naopak.
Status of selected blood parameters in dairy cows with milk yield of 11000 kg of milk per lactation in the puerperium period
Keywords: vysokoužitkové dojnice; holštýnský skot; puerperium; vybrané krevní ukazatele; high yielding dairy cows; holstein cattle; puerperium; selected blood indicators