Vybrané faktory životního stylu dítěte na počátku školní docházky (5. a 7. rok života) - význam rodiny - Heczková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Životní styl je jedním z nejvýznamnějších faktorů z hlediska vlivu na zdraví populace. Dodržováním zásad zdravého životního stylu u dítěte investujeme do důležitých vzorů v jeho budoucím životě. S tím souvisí budoucnost zdravotního stavu naší populace. Předmětem bakalářské práce ,,Vybrané faktory životního stylu dítěte na počátku školní docházky (5. a 7. rok života) - význam rodiny'' je charakterizovat vliv rodičů na dodržování některých zásad zdravého životního stylu a současně prezentovat způsoby trávení volného času rodičů a jejich dětí v předškolním a raně školním věku v kontextu zdravého životního stylu. Podnětem pro výběr tématu následující práce byl zájem zjistit, jak ovlivňují určité faktory životní styl dítěte a jestli si tento vliv rodiče uvědomují. Pro svou práci jsem zvolila metodiku kvantitativního výzkumu formou dotazníku. Byl zvolen základní soubor dětí ve věku 5 a 7 let života a jejich rodiče. Pohlaví dítěte nebylo rozlišeno. Velikost výzkumného vzorku odpovídá charakteru longitudinální studie, nicméně zůstala naprosto dostačující pro statistické zpracování a testování hypotéz. Přesný počet probandů je pro pátý rok věku 3034 a pro sedmý rok věku 2781. Cílem práce bylo na podkladě sekundárních dat ze studie ELSPAC charakterizovat vliv rodičů na dodržování některých zásad zdravého životního stylu a současně prezentovat způsoby trávení volného času rodičů a jejich dětí v předškolním a raně školním věku v kontextu zdravého životního stylu. Pátý a sedmý rok života charakterizuje věkovou hranici vstupu dítěte do základní školy. Ve vztahu ke stanoveným cílům jsem určila tři hypotézy, ve kterých předpokládám, že: vzdělání rodičů má vliv na volbu zájmů a trávení volného času dítěte na počátku školní docházky, životní styl dětí kopíruje životní styl rodičů a čas rodičů trávený s dítětem se s věkem dítěte snižuje. První hypotézy byla částečně potvrzena a výzkum prokázal, že vzdělání matek má vliv na některé sledované volnočasové aktivity pětiletého dítěte. Druhá hypotéze byla zcela potvrzena. Výzkum prokázal důležitý vliv matky na životní styl předškolního i raně školního dítěte. Aktivita otců s dětmi je omezená na některé činnosti, u kterých se nadá potvrdit vliv na jejich životní styl. Třetí hypotéza byla také jednoznačně potvrzena. U obou rodičů bylo potvrzeno snížení aktivit s dítětem ve srovnání v pěti a sedmi letech života. Přínosem této práce bylo naznačit problematiku vlivu rodiny na životní styl dítěte na počátku školní docházky a možného využití v oblasti preventivního lékařství vzhledem k vzrůstajícímu počtu dětí s nadváhou či obezitou a klesající výkonností. Zdůraznění prevence u základních prvků zdravého životního stylu. Jejich realizace v běžném životě rodin se zaměřením na rodiče, kteří by měli být informováni o tom, jak výrazně mohou ovlivnit zdraví a budoucí život svých dětí vlastním chováním a životním stylem.
Selected lifestyle factors of the child at the beginning of school attendance (5th and 7th year of life) - the importance of family
Keywords: rodina; volný čas; zdraví; životní styl; family; free time; health; lifestyle