Taxonomy and variability of selected Sorbus taxa - Lepší, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato dizertační práce je biosystematická studie zaměřená na taxonomii a variabilitu vybraných taxonů rodu Sorbus, který je jedním z nejvíce diverzifikovaných a taxonomicky nejvíce komplikovaných rodů cévnatých rostlin v Evropě. Tradiční a moderní biosystematické metody - klasické srovnávací studium, počítání chromosomů, analýza variability jaderných mikrosatelitů, průtoková cytometrie a mnohorozměrná a obrysová morfometrická analýza byly použity při hodnocení morfologické, karyologické a genetické variability. Finální syntéza výstupů z těchto analýz vedla k popisu několika nových taxonů pro vědu (druhů, hybridů a podrodu) a k opravě několika taxonomických omylů. Pro odhalení evolučních procesů vedoucích ke vzniku pozorované variability byly pomocí analýzy semen a pylu průtokovým cytometrem studovány reprodukční systémy 42 taxonů rodu Sorbus. Kromě odhalení hlavních trendů, studie odkrývá frekvenci vzácných událostí a poskytuje několik nových závěrů, které jsou významné jak pro rod Sorbus a čeleď růžovité tak obecně pro apomixi.
Taxonomy and variability of selected Sorbus taxa
Keywords: apomixe; Česká republika; endemismus; průtoková cytometrie; analýza semen a pylu průtokovou cytometrií; obrysová morfometrická analýza; Velká Británie; hybridizace; karyologie; mikrosatelity; mnohorozměrná morfometrická analýza; reprodukční způsoby; růžovité; apomixis; Czech Republic; endemic; DAPI flow cytometry; flow-cytometric seed and pollen screen; outline morphometrics; Great Britain; hybridization; karyology; microsatellites; traditional multivariate morphometrics; reproductive mode; Rosaceae