Morfologicko-genetická studie populací mořského plže Hexaplex trunculus ze Středozemního moře - Macík, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Genetická a tvarová variabilita jedinců mořského plže Hexaplex trunculus (Linné, 1758) byla porovnána mezi populacemi tří lokalit chorvatského pobřeží, čtyř lokalit řeckého ostrova Lefkáda a dvou lokalit jižního pobřeží Francie o celkovém počtu 464 exemplářů. Z genetického hlediska nebyla nalezena kritéria pro oddělení jednotlivých populací. V mitochondriálním genu pro cytochrom c oxidázu, podjednotku jedna, (COI) nebyla nalezena variabilita v úseku dlouhém 683 bp. Rozdílnost populací nebyla geneticky průkazná ani ve spojení mých dat s daty z již proběhnuvší portugalské studie (sekvence z GenBank). Populační odchylky byly nalezené metodou geometrické morfometrie. Podle výsledků byly stanoveny morfotypy pro určité biotopy. Během této studie byla prokázána vysoká míra znečištění Středozemního moře tributylcínem (TBT) způsobující u tohoto druhu plže pohlavní malformace zvané fenomén imposex.
Morphologic-genetic study of populations of salt-water gastropod Hexaplex trunculus from Mediterranean sea
Keywords: Hexaplex trunculus; Měkkýši; Genetická variabilita; Středozemní moře; Morfologie; Hexaplex trunculus; Molluscs; Genetic variability; Mediterranean sea; Morphology