Syřitelnost kravského a kozího mléka - Pecová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce pojednává o dvou technologických vlastnostech určujících kvalitu mléka, syřitelnosti a kysací schopnosti, které jsou ovlivněny velkým množstvím faktorů. Cílem práce bylo na základě získaných analýz posoudit vliv složení mléka, plemene, pořadí a stadia laktace na syřitelnost a kysací schopnost kravského a kozího mléka. Podrobné analýzy byly zaměřeny více na mléko kravské.
Clotting of cow and goat milk
Keywords: kravské mléko; kozí mléko; složení mléka; technologické vlastnosti mléka; srážení mléka; syřitelnost; kysací schopnost; kvalita sýřeníny; cow milk; goat milk; milk composition; technological properties of milk; milk coagulation; renneting; fermentation ability; curd quality