Zhodnocení výkonnosti a efektivity poskytovaných služeb v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež - Zelená, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež jsou poměrně novou a stále se rozvíjející službou. Problematika výkonnosti a efektivity této konkrétní služby není v současné době nijak výrazně zmapována. V předkládané diplomové práci Zhodnocení výkonnosti a efektivity poskytovaných služeb v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež, jsem se proto pokusila nastínit teoretickou stránku dané problematiky a porovnat ji s praxí. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit výkonnost a efektivitu poskytovaných služeb ve vybraných nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež a s ohledem na zjištěné skutečnosti navrhnout postupy, které by vedly k celkovému zkvalitnění a zefektivnění této sociální služby. Na základě výzkumu, provedeného formou dotazníkového šetření u uživatelů vybraných nízkoprahových zařízení pro děti a mládež, a sekundární analýzou dat těchto zařízení, jsem se pokusila navrhnout náměty, které by vedly k efektivnějšímu poskytování služeb v jednotlivých zkoumaných zařízeních. V teoretické části je akcent kladen na problematiku efektivity a výkonnosti v zařízeních poskytujících sociální služby. Dále je pozornost orientována na charakteristiku nízkoprahových zařízení pro děti a mládež jako organizací, poskytujících sociální službu, jejich legislativní zakotvení, poslání, cíle a služby, prostřednictvím nichž je poslání naplňováno. Hlavní výstupy práce spočívají v podrobném rozpracování problematiky výkonnosti a efektivity nízkoprahových zařízení pro děti a mládež a navržení takových postupů, které by bylo možné využít ke zkvalitnění poskytovaných služeb zkoumaných zařízení a tím se tak více přiblížit klientovi a jeho potřebám. Prezentované výstupy práce mohou v praxi sloužit také jako inspirace pro ostatní zařízení obdobného charakteru ke zhodnocení a zvýšení efektivity poskytovaných služeb.
Evaluation of Efficiency and Effectiveness of Services Provided in Low-threshold Facilities for Children and Youth
Keywords: výkonnost; efektivita; nízkoprahová zařízení pro děti a mládež; sociální služby; efficiency; effectiveness; low-threshold facilities for children and youth; social services