Sociální politika jako nástroj moci - Záhořík, Martin (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce popisuje vznik a vývoj sociálního státu. Zabývá se kritickými hlasy na fungování sociálního státu a krizemi vyplývajícími ze společenských a ekonomických změn. Druhá část práce přibližuje sociální politiku jako praktickou aktivitu a také jako vědní disciplínu. Zaměřuje se na vedoucí ideologické koncepty sociální politiky, které předurčují volbu a užití základních sociálně politických principů. V třetí části práce je přiblížen pojem moc, užití moci a její legitimita. Čtvrtá část práce se nejprve věnuje obecně politickým stranám, dále vývoji českého stranického systému a na závěr současnými parlamentními stranami. Poslední část práce přibližuje pojmy demokracie a republika v původních i současných významech.
Social Politics as Power Instrument
Keywords: Sociální stát; sociální politika; moc; politické strany; demokracie.; Welfare state; Social poltics; Power; Political parties; Democracy.