Modely a metody v oblasti komplexních sítí - Gálik, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá komplexními sítěmi. Teoretická část popisuje historii, známé druhy reálných komplexních sítí a hlavní rysy těchto sítí. Snaží se o vysvětlení, proč v komplexních systémech můžeme pozorovat přírodní závislost a jistou formu sebeorganizace. Praktická část pak obsahuje základní definice z teorie grafů, druhy uspořádání uzlů a vazeb a modely společně s metodami, využívané v oblasti analýzy komplexních sítí. Součástí práce je i analytická část, kde se snažíme o bližší seznámení čtenáře se sociální sítí facebook.com a pomocí nástroje gephi a vlastních výpočtů zanalyzujeme výsek právě z této sociální sítě. V závěru pak poskytneme naměřené hodnoty a jejich grafy včetně diskuze výsledků.
Methods and models in domain of complex networks
Keywords: Komplexní sítě; Sociální sítě; Analýza sociální sítě; complex network; social network; social network analysis