Kostel sv. Mikuláše v Mikulovicích u Klášterce nad Ohří - Mokrá, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2012)
Kostel sv. Mikuláše v Mikulovicích se nachází na území zaniklé vsi, která se před koncem 80. let 20. století nacházela mezi městy Kadaň a Klášterec nad Ohří. Bakalářská práce se věnuje stavební historii tohoto kostela, konkrétně jeho středověké (raně gotické) fázi. Práce analyzuje architekturu kostela sv. Mikuláše a pokouší se najít odpovědi na otázky jeho vzniku. Zaměřuje se zejména na zařazení stavby do kontextu lokálních podmínek, přičemž si všímá také historických a společenských okolností vzniku dalších venkovských kostelů v přilehlé části Krušných hor a Podkrušnohoří.
St. Michaels church in Mikulovice at Klášterec nad Ohří
Keywords: Podkrušnohoří; kostel sv. Mikuláše v Mikulovicích u Klášterce nad Ohří; raně gotická architektura; venkovské kostely; Podkrušnohoří; St. Nicholas Church in Mikulovice near Klášterec nad Ohří; early gothic architecture; village churches