ŽENY LITERÁRNÍCH SALONŮ: MARIE ANNA ZE SCHWARZENBERGU A MADAME DE STAËL - Tauchmanová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
V roce 1766 se narodila v Paříži jedna z nejznámějších saloniér přelomu 18. a 19. století Anne-Luise-Germaine de Necker, později proslavená jako madame de Staël. Jen o rok později přišla na svět Marie Anna z Hohenfeldu, později provdaná ze Schwarzenbergu, která patřila k významným pořadatelkám vídeňských literárních salonů.Jaký vliv měl zájem o francouzské prostředí na Marii Annu a jaký vliv měly naopak cesty po Německu na madame de Staël? Co tyto ženy spojovalo a v čem se naopak lišily? Jaké byly jejich představy o vzdělání, politice, kultuře a jak prožívaly svoji víru? Diplomová práce je pokusem o netradiční obraz těchto dvou žen, jejich salonů, kulturních vlivů a především motivací, které je vedly k organizování společenského života. Práce čerpá z dosud nezpracovaných pramenů k Marii Anně, i z doposud vydaných prací o madame de Staël a salonech jako takových, ale zároveň se snaží vyhnout opakování již řečeného a přinést právě dosud opomíjené srovnání mentálního světa obou šlechtičen.
The Women of literature salons: Madame de Stäel and Maria Anna von Schwarzenberg
Keywords: literární salony; 19. století; 18. století; Francie; Vídeň; dějiny žen; literature salons; 19th century; 18century; France; Vienna; women´s history