Nukleotidová variabilita genu enol-1 u entomopatogenních hlístic Heterorhabditis bacteriophora a Steinernema feltiae - Hejníčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce jen enolázu kódující gen enol-1, související s parazitismem u entomopatogenních hlístic. Prní část práce se zabývá nukleotidovou variabilitou enol-1. Nukleotidová sekvence enol-1 byla získána od 9 linií Heterorhabditis bacteriophora a 8 linií Steinernema feltiae. Charakterizovala jsem a porovnala jsem jejich strukturu a nukleotidovou variabilitu. Fylogenetická analýza genu enol-1 byla provedena pomocí blízce příbuzných druhů hlístic na kódujících částech sekvence, získaných z internetových databází. Druhá část práce je věnována testům virulence. Larvy Galleria mellonella byly infikovány různými liniemi entomopatogenních hlístic a byla sečtena jejich mortalita.
Nucleotide variability in enol-1 gene of entomopathogenic nematodes Heterorhabditis bacteriophora and Steinernema feltiae
Keywords: entomopatogenní hlístice; enoláza; gen enol-1; parazitismus; virulence; Heterorhabditis bacteriophora; Steinernema feltiae; entomopathogenic nematodes; enolase; enol-1 gene; parasitism; virulence; Heterorhabditis bateriophora; Steinernema feltiae