Možnosti fyzioterapie syndromu karpálního tunelu u šiček - Plačková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice syndromu karpálního tunelu. Předmětem zkoumání je práce šičky a eliminace zdravotních obtíží, které tato práce způsobuje. V první části uvádím teoretické poznatky, jež dávají podklad výzkumné části. Opírám se o anatomickou strukturu horní končetiny a její zapojení do pohybu, o ergonomické zásady, jež mají vliv na kvalitu postury, dále o poznatky o syndromu karpálního tunelu a možnosti fyzioterapeutické intervence. Cílem práce je zmapovat možnosti fyzioterapie u tohoto onemocnění, navrhnout léčebný postup a zaměřit se na úpravu pracovního prostředí jako prevenci přetížení zápěstí a špatného držení těla. Výzkumná část je prováděna metodou kvalitativního výzkumu, jehož předmětem je zhodnotit získaná data od tří probandů. K jejich získání požívám metodu pozorování, porovnávání, dotazník, semistrukturovaný rozhovor a kineziologický rozbor. V terapii využívám manuální techniky, kinezioterapeutické metody, prvky ergoterapie z hlediska zhodnocení a úpravy pracovních podmínek a poradenství pro zvýšení kvality vykonávané práce. Na základě zvoleného léčebného postupu jsem u všech probandů po čtyřměsíční spolupráci zaznamenala zmírnění klinických projevů SKT. Úprava pracovních podmínek u každého probanda proběhla formou instruktáže. Jejich vyhodnocení na konci terapie nemělo smysl, protože jsem neměla možnost je adekvátně zhodnotit a navíc výsledky by po tak krátké době neměly výpovědní hodnotu. I když výstupní neurologické vyšetření neprokázalo ani u jednoho probanda zlepšené vedení středovým nervem, oba cíle této práce byly naplněny.
The possibilities of physiotherapy of carpal tunnel syndrome by sewers
Keywords: syndrom karpálního tunelu; nemoc z povolání; úžinové syndromy; nervus medianus; konzervativní léčba; svalové dysbalance; carpal tunnel syndrome; occupation-based disorder; entrapment syndromes; median nerve; conservative therapy; muscle imbalance