Společenstvo epigeických brouků aktivního vápencového lomu - Tulachová, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
V této práci bylo studováno společenstvo epigeických brouků v činném vápencovém lomu Černý Důl. Lokalita se nachází v ochranném pásmu Krkonošského národního parku přibližně 7 km od Vrchlabí. Byla použita metoda padacích pastí, jako konzervační médium byl vzhledem k povaze místa zvolen netoxický nasycený roztok NaCl. Pasti byly umístěny na horních třech z pěti etáží lomu, na každé z nich bylo položeno 50 pastí. Celkem bylo odchyceno 2024 jedinců řádu Coleoptera. Nejčetnější byly čeledi Carabidae (1825 ks), Silphidae (158 ks) a Staphylinidae (24 ks). Celkem bylo na etáži 0 odloveno 726 jedinců, 813 na etáži 1 a 485 na etáži 2. Nejpočetněji se vyskytovaly druhy Pterostichus melanarius (529 ks), Abax parallelepipedus (455 ks) a Abax ovalis (339 ks). Bylo zaznamenáno 11 eurytopních druhů, 17 antropogenních druhů a 1 reliktní druh (Cychrus attenuatus). Byl zjištěn index antropogenního ovlivnění společenstev střevlíkovitých ISD jako 34,74, tedy společenstvo "ovlivněné". Z čeledi Staphylinidae byl nejčetnější druh Platydracus stercorarius (6 ks), z čeledi Silphidae druh Nicrophorus vespilloides (100 ks).
Insect community structure and insect biodiversity in active limestone quarry
Keywords: vápencový lom; Carabidae; střevlíkovití; limestone quarry; Carabidae; carabid beetles