Vývojové a mediální proměny Popelky jako pohádkového příběhu a jako postavy - Galajdová, Nicole (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá proměnami prvků, jež konstituují v různých dobových, kulturních a mediálních kontextech pohádkový příběh o Popelce. Rozebírá a porovnává proto literární a filmová ztvárnění příběhu, a to dle morfologické stavby pohádky, jejích motivů a genderových stereotypů v ní přítomných. S jednotlivými rysy příběhů poté pracuje a rozděluje je na archetypální a proměnlivé. Pozornost je věnována rovněž titulní postavě příběhu, tedy Popelce, jejíž obecná charakteristika je u jednotlivých verzí příběhu vždy dokreslována v rámci genderové analýzy. V neposlední řadě se práce zabývá pohádkou obecně, tedy její definicí, charakteristikou a teorií jejího vzniku. Pohádku dále interpretuje jako součást folklórní tvorby a jako literární dílo.
Developmental and Media-based Metamorphoses of Cinderella as a fairy tale story and as a protagonist of the story
Keywords: Popelka; pohádka; folklór; literární žánr; filmová adaptace; morfologie pohádky; pohádkové motivy; genderové stereotypy; Cinderella; fairy tale; folklore; literary genre; film adaptation; fairy tale morphology; fairy tale motives; gender stereotypes