Četnost a příčiny úrazů u dětí v přednemocniční neodkladné péči - Minaříková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Úrazy dětí jsou největším nepřítelem a nejčastější příčinou úmrtí dětí. Každému úrazu předchází určitá nebezpečná situace a vždy je možné jí zabránit. Zdravotnická záchranná služba poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou péči. Na základě teoretických znalostí i praktických zkušeností zdravotnického záchranáře v přednemocniční neodkladné péči byly stanoveny dva výzkumné cíle. Cílem č. 1 bylo zmapovat počet dětských úrazů na oblastním středisku České Budějovice v letech 2004 až 2008. Cílem č. 2 bylo zmapovat situace, při kterých dochází ke vzniku úrazů u dětí všech věkových kategorií. Byly stanoveny tři hypotézy. Hypotéza č. 1: ''Větší četnost úrazů je u dětí žijících ve městě než na vesnicích'', nebyla potvrzena. Hypotéza č. 2: ''Nejčastější příčinou úrazu u dětí do 6 let je pobyt v domácím prostředí při nepozornosti jejich rodičů'', byla potvrzena. Poslední stanovená hypotéza ''Nejčastějšími příčinami úrazů u dětí od 6 do 18 let jsou dopravní nehody a aktivní sporty'', byla potvrzena. Je efektivnější investovat do preventivních aktivit snižující počet a závažnost úrazů u dětí. Budeme-li se starat o prevenci úrazů, sníží se počet smrtelných úrazů.
Frequency and causes of injuries of children in pre-hospital emergency care
Keywords: dítě; přednemocniční neodkladná péče; Zdravotnická záchranná služba; úrazy dětí; četnost dětských úrazů; příčiny dětských úrazů; child; pre-hospital emergency care; Emergency rescue teams; injuries of children; frequency of child injuries; causes of childhoods injuries