The Conception of Time in Virginia Woolf´s Novels in Relation to the Narrative Techniques Used by the Author - Geyerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce zkoumá pojetí času v románech Virginie Woolfové ve vztahu k narativním technikám, které autorka ve svých románech používá. Cílem práce je nejen rozebrat samotné pojetí času typické pro tuto autorku, ale také poukázat na to, jak úzce je toho pojetí spjaté právě s moderními narativními metodami. Aby byl v práci jasně zachycen vývoj autorčina pojetí času a narativních technik, kompletní novelistické dílo Virginie Woolfové je analyzováno chronologicky podle data vydání. Nemalá část práce je věnována také filosofickému, vědeckému a historickému kontextu, ve kterém byly romány napsány, protože autorčina práce s časem a experimentálními narativními technikami má svou inspiraci práce ve filosoficko-vědeckých teoriích a socio-historických změnách konce devatenáctého a začátku dvacátého století.
The Conception of Time in Virginia Woolf´s Novels in Relation to the Narrative Techniques Used by the Author
Keywords: Virginia Woolfová; čas; narativní technika; relativita; subjektivita; objektivita; Bergson; James; Ric?ur; realita; identita; paměť; Virginia Woolf; time; narrative technique; relativity; subjectivity; objectivity; Bergson; James; Ric?ur; reality; identity; memory