Měření nelineárních optických jevů generovaných femtosekundovými laserovými pulsy. Generace superkontinua - Surynek, Radek (Jihočeská univerzita, 2008)
Laserový puls o vysoké světelné intenzitě působí na optické prostředí, v němž se šíří a takto ''změněné'' prostředí zpětně ovlivňuje šířící se puls. To vede ke vzniku různých jevů, jenž nazýváme nelineární optické jevy. V této práci jsem se zabýval nelineárními optickými jevy, jejichž důsledkem nastane extrémní rozšíření spektrální šířky femtosekundového pulsu. Tento jev se nazývá generace superkontinua. Přestože je tento jev používán v řadě aplikací z různých oborů jako je např. femtosekundová spektroskopie či telekomunikace, nebyl dosud plně teoreticky vysvětlen.
Measurements of nonlinear optical phenomena generated by femtosecond laser pulses. Generation supercontinuum
Keywords: superkontinuum; nelineární optika; auto-fokusace; auto-modulace fáze; femtosekundové laserové pulsy; supercontinuum; white light; nonlinear optics; self-fokusing; self-phase modulation; femtosecond laser pulses