Reakce brambor na dělenou aplikaci dusíku a pomocných rostlinných přípravků - Michalíček, David (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce bylo zhodnocení výnosu hlíz a podílu škrobu v hlízách, při reakci na jednorázovou a dělenou aplikaci dusíku u odrůd brambor s rozdílnou vegetační dobou a poukázat nebo vyvrátit skutečnost potřeby dusíku během pěstování. Dále se pak zaměřit na vliv hnojení dusíkem u obsahu sušiny a škrobu. Jedná se o maloparcelkový pokus, který byl založen na pokusné stanici Valečov. Do pokusu byly vybrány dvě odrůdy, velmi raná a poloraná. První variantou byl porost nehnojený dusíkem. Další varianta byla hnojena před výsadbou. U další varianty byla provedena dělená aplikace dusíku a u čtvrté varianty byl naaplikován pomocný rostlinný přípravek podporující růst stolonů a tvorbu kořenů. Pokus dále zaznamenával ošetřování a podmínky během vegetace. Při provádění pokusu byly zaznamenávány i jednotlivé rozdíly mezi odrůdami. U variant č. 2 s přidanou močovinou během vegetace a 3 hnojené před sázením byl prokázaný vliv hnojení na výnos hlíz brambor u obou odrůd. Výrazně se zvyšoval výnos i u varianty s použitím pomocného rostlinného přípravku. Poloraná odrůda Antonia nejlépe reagovala na pomocný rostlinný přípravek a velmi raná odrůda Colomba dosáhla nejvyššího výnosu u varianty s foliární aplikací močoviny. Antonia zaznamenala výnos u kontrolní varianty 58,4 t/ha, u druhé varianty 64,3 t/ha a u třetí hnojené před sázením 66,9t/ha. Varianta s pomocným přípravkem pak zaznamenala výnos 68,53 t/ha, což byl výnos vyšší oproti kontrolní variantě o 10,1 t/ha. U velmi rané odrůdy Colomba byly výnosy u varianty bez hnojení 66,14 t/ha, varianta č.2 pak 83,18 t/ha, varianta s hnojením před sázením zaznamenala výnos 79,26 t/ha a varianta s pomocným přípravkem 78,85 t/ha. Rozdíly mezi hnojenými variantami během vegetace byl u odrůdy Antonia 4,23 t/ha ve prospěch pomocného rostlinného přípravku. U odrůdy Colomba pak rozdíl tvořil 4,33 t/ha ve prospěch varianty s močovinou. Současně se měnil i velikostní podíl hlíz. U odrůdy Antonia došlo k poklesu škrobnatosti u hnojených variant, ale u odrůdy Colomba se pokles u všech variant nepotvrdil.
Potato response to split application of nitrogen and auxiliary plant preparations
Keywords: Brambory; dusík; dělená aplikace; odrůdy; škrob; výnos.; Potatoes; nitrogen; divided application; varieties; starch; yield.