Ergothionein-biologicky aktivní sekundární metabolit hub - Málek, Daniel (Jihočeská univerzita, 2023)
Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na houby čeledi Pleurotaceae, jejich význam, výskyt a využití. Ve větší míře se zabývá ergothioneinem, jeho biologickými a chemickými vlastnostmi, využitím a výskytem. V experimentální části byl ergothionein extrahován z plodnic houby Pleurotus ostreatus. Složky v extraktu byly analyzovány kapalinovou chromatografií a byla vyvinuta nová metoda vhodná pro izolaci ergothioneinu.
Ergothioneine-a biologically active secondary metabolite of fungi
Keywords: Ergothionein; aminokyselina; antioxidant; biochemie; biomedicínské využití; biogeneze; extrakce; izolace; hlíva ústřičná; Pleurotus ostreatus; kapalinová chromatografie; Ergothioneine; amino acid; antioxidant; biochemistry; biomedical applications; biogenesis; extraction; isolation; oyster mushroom; Pleurotus ostreatus; liquid chromatography