Konzervace kukuřice silážováním - Kšanda, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím kukuřice seté (Zea mays) na výboru siláží, které mají vysoký potenciál a jsou nenahraditelnou složkou ve výživě skotu. Úvodní část práce se zaměřuje na původ, charakteristiku a popis jednotlivých částí rostliny. Na tuto kapitolu volně navazuje zmínka o možnostech a využití silážních hybridů kukuřice. Další část patří již samotné konzervaci a procesu fermentace. V práci jsou dále uvedeny mikroorganismy, které pozitivně, ale i negativně ovlivňují celý proces. Velmi zajímavou částí je pojednání o silážních aditivech a přísadách. Závěr patří stavbám, které se při silážování využívají. Jednou z nejdůležitějších částí je technologický popis vlastního postupu silážování, který je obohacen o metody sklizně a faktory, které mají velký význam na výsledný produkt, tedy na kvalitní a energeticky velmi bohaté krmivo, kterým kukuřičná siláž bezpochyby je.
Conservation of corn silage
Keywords: Kukuřice; konzervace; mikroorganismy; siláž; Maize; conservation; microorganisms; silage