Četnictvo a kriminální činnost na Jindřichohradecku v letech 1918-1938 - Kolařík, Petr (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá československým četnictvem v mikroregionu Jindřichův Hradec a Kunžak v době první Československé republiky. Cílem práce je představit každodennost tamějšího četnictva, jeho personální složení a páchanou kriminální činnost. První kapitola se věnuje historii četnictva od starověkých a středověkých základů do vlády rodu Habsburků. Následující kapitola popisuje organizaci, vzdělávání a vykonávání služby v nově vzniklém Československém státě. Třetí kapitola se zabývá krajinným, kulturním a politickým prostředím v obou sledovaných oblastech. Jádrem práce je poslední čtvrtá kapitola, která zobrazuje činnost jindřichohradeckého četnictva, kriminální činnost a srovnává obě četnické stanice.
Gendarmerie and criminal activity in the microregion Jindřichohradecko between 1918 and 1938
Keywords: četnictvo; Československá republika; kriminalita; Jindřichův Hradec; Kunžak; četnická stanice; gendarmerie; Czechoslovakia; criminal activity; Jindřichův Hradec; Kunžak; gendarmerie station