Jaké informace přináší varovná vokalizace ťuhýka obecného (Lanius collurio)? - Minařík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
V návaznosti na předchozí studie bylo předkládáno 5 vycpaných atrap - krahujce obecného (Accipiter nisus), poštolky obecné (Falco tinnunculus), sojky obecné (Garrulus glandarius), straky obecné (Pica pica) a holuba hřivnáče (Columba palumbus) - k vyvolání antipredačního chování. Bylo popsáno sedm různých varovných hlasů - kromě obecně používaného "chak" pět mobbingových a jeden, který pravděpodobně slouží k varování konspecifických jedinců.
Which information is included in the alarm call of Red-backed Shrike (Lanius collurio)?
Keywords: ťuhýk; antipredaační chování; obrana hnízda; varovná vokalizace; mobbing; shrike; antipredation behaviour; nest deffence; alarm vocalisation; mobbing