Pozitiva a úskalí romského podnikání v kontextu sociální práce - Shonová, Květa (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce jsou pozitiva a úskalí romského podnikání z pohledu sociální práce. Romové přísluší k jedné z nejvíce početných menšin České republiky, která zejména po listopadu 1989 začala usilovat o společenskou nezávislost a rovná práva. Tato skutečnost se projevila i v oblasti podnikání, ve které řada romských občanů zahájila samostatně výdělečnou činnost. V rámci zaměstnanosti Romů představují romští podnikatelé specifické subjekty nejen jako osoby provozující živnost, ale i jako potencionální zaměstnavatelé, kterým by státní politika zaměstnanosti měla umožnit stejné výchozí pozice na pracovním trhu jako občanům majoritní společnosti. Bakalářská práce je tvořena teoretickou a praktickou částí. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy, uvedeny informace a fakta o původu Romů, jejich vnitřním členění a v historických souvislostech popsán jejich vývoj. Součástí je i popis soudobého stavu romské populace v rámci České republiky, jejich pozice na trhu práce, vztahy s majoritou, ale i současné trendy v oblasti sociální práce zaměřené na problematiku menšin. Praktická část je zaměřena na naplnění hlavního cíle, kterým bylo zmapovat sociální, ekonomické i zdravotní atributy spojené s činností romských podnikatelů, a to především v kontextu sociální práce. Dílčím cílem pak byla analýza možných problémů souvisejících s jejich podnikatelskou činností a přístup majoritní společnosti k podnikajícím Romům. Prostřednictvím hloubkových nestrukturovaných rozhovorů jsem se v rámci kvalitativní výzkumné strategie snažila najít odpověď na dvě výzkumné otázky: Panuje v cílové populaci názor, že je pro Roma v České republice těžké podnikat, získat zakázky a důvěru zákazníka? Setkávají se podnikající Romové v souvislosti se svou pracovní činností s předsudky, a v případě, že ano, s jakými? Výzkumný soubor tvořilo šest osob romského původu, jejichž zdrojem příjmů je podnikání nebo jiná samostatně výdělečná činnost. Smyslem práce bylo poukázat na romské podnikatele, kteří vzali osud do vlastních rukou, aniž by jejich rozhodnutí provozovat samostatně výdělečnou činnost představovalo společenskou zátěž. Zjištěné výsledky mohou najít uplatnění v projektech zaměřených na podporu zaměstnanosti u sociálně znevýhodněných osob a zároveň jako monitoring sociální situace Romů v České republice.
Positives and Difficulties of Romany - run Business in the Context of Social Work
Keywords: menšina; Romové; romští podnikatelé; samostatně výdělečná činnost; pracovní trh; majoritní společnost; sociální práce; předsudky; minority; Romany; Romas; businesspeople; self-employment; labour market; majority society; social work; prejudice