Antipredační chování ťuhýka obecného (Lanius collurio) proti krkavcovitým - Němec, Michal (Jihočeská univerzita, 2008)
V předchozích pokusech s atrapami predátorů jsme zaznamenali zajímavý rozdíl v obraně hnízda ťuhýkem obecným proti dvěma podobným predátorům hnízd (sojce a strace). Sojka byla napadána velmi intenzivně, zatímco straka zcela výjimečně. Navíc se zdálo, že v přítomnosti straky se ťuhýci drží v krytu. V této práci popisuji antipredační chování ťuhýka obecného vůči našim ostatním krkavcovitým. Vycpané atrapy sojky, ořešníka, havrana, vrány a krkavce byly v náhodném pořadí umisťovány k hnízdům ťuhýků. Ukázalo se, že sojka a ořešník (překvapivě) byli atakováni velmi silně, zatímco havran, vrána a krkavec výjimečně. Reakce ťuhýků byla ovlivněna hlavně druhem predátora, věkem mláďat a kvalitou ukrytí hnízda. Více - www.mn.ic.cz
Antipredation behaviour of the Red-Backed Shrike (Lanius collurio) against corvids
Keywords: mobbing; antipredační chování; ťuhýk obecný; Lanius collurio; krkavcovití; Corvidae; mobbing; antipredator behaviour; Red-Backed Shrike; corvids