Aktivity a terapie za asistence psa poskytované v Jihočeském kraji - Onderková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat praktikování aktivit a terapií za asistence psa (používané metody, techniky, pomůcky, přínos, financování, personální zajištění, vedení dokumentace, zapojení sociálního pracovníka) u dětí se zdravotním postižením v sociálních službách v Jihočeském kraji. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část obsahuje 3 kapitoly: Aktivity a terapie za asistence psa, Zdravotní postižení a Aktivity a terapie za asistence psa v kontextu sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením. Ve výzkumné části byly stanoveny dvě hlavní výzkumné otázky HVO1 a HVO2 a dvě dílčí výzkumné otázky DVO1 a DVO2. Výzkum probíhal formou kvalitativního šetření pomocí metody dotazování s technikou polostrukturovaného rozhovoru. Pro rozhovory byl vytvořen záznamový arch s otázkami rozdělenými do 6 kategorií. Rozhovory probíhaly celkem se čtyřmi komunikačními partnerkami praktikujícími canisterapii, které byly vybrány na základě účelového kvótního výběru. Výzkum ukázal, že canisterapie probíhá ve vybraných zařízeních nejčastěji skupinovou formou jednou za 14 dní. Nejvyužívanější metodou canisterapie jsou aktivity za asistence psa a mezi nejčastější techniky patří vyčesávání psa, polohování, chůze se psem na vodítku a házení míčkem. Zapojení sociálního pracovníka do canisterapie spočívá v jeho účasti při canisterapii, v komunikaci s canisterapeutem a ve zprostředkování samotné canisterapie. Výsledky výzkumu mohou sloužit jako zpětná vazba pro poskytovatele ambulantních sociálních služeb, kde byl výzkum realizován. Dále pro dobrovolníky se psem a zájemce o problematiku aktivit a terapií za asistence psa z řad odborné i laické veřejnosti.
Animal Assisted Activity and Animal Assisted Therapy with Dog providing in South Bohemia Region
Keywords: Zooterapie; aktivity a terapie za asistence psa; pes; Jihočeský kraj; sociální služby; sociální pracovník; zdravotní postižení; Zootherapy; Animal Assisted Activity and Animal Assisted Therapy with Dog; Dog; South Bohemian Region; Social Services; Social Worker; Disability