Použití maňáskového divadla v MŠ pro rozvoj prosociálního chování - Lehovcová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce řeší problematiku agresivního chování u dětí v předškolním věku. Je zaměřena na posílení prosociálního chování hraním maňáskového divadla v MŠ. Hlavním cílem práce je na konkrétních případech ukázat a zjistit, jak metaforické předvedení různých druhů a způsobů chování může být skrze maňáskové divadlo s následnou reflexí ideálním vzdělávacím i výchovným nástrojem při rozvoji a posilování sociálních vztahů v MŠ. V teoretické části se zaměřuji na vymezení základních pojmů jako exprese, reflexe, prosociální chování, sociální chování, předškolní dítě, roli učitele. Ve výzkumné části, v rámci kvalitativního výzkumu, jsou realizovány případové studie, které jsou naplněny daty získané zúčastněným dlouhodobým pozorováním autorky práce.
THE USE OF HAND-PUPPET THEATER IN THE KINDERGARTEN FOR DEVELOPMENT OF PROSOCIAL BEHAVIOR
Keywords: Klíčová slova: Dítě; mateřská škola; maňáskové divadlo; prosociální chování; agresivita; Keywords: Child; kindergarten; puppet theatre; prosocial behaviour; agresivity