Role prarodiče v rodině z pohledu současných vysokoškoláků - Zelenková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá postavením prarodiče v rodině pohledem mladé generace reprezentované studenty vysoké školy. Teoretická část je zaměřena na rodinu, vícegenerační soužití a postavení prarodiče ve společnosti. Popisuje význam prarodičů pro děti a jejich rodiče, ale také význam vnoučat pro prarodiče. Zaměřuje se také na mezigenerační vztahy a mezigenerační konflikty, ke kterým může ve vícegeneračním soužití docházet. Praktická část pak přináší výsledky kvantitativního výzkumu u současných vysokoškoláků. Cílem bakalářské práce je zjistit, pomocí dotazníkového šetření, názory studentů na postavení prarodiče v rodině a názory na vícegenerační soužití včetně výhod či nevýhod, které toto soužití přináší.
The role of grandparents in the family from the view of current university students
Keywords: generace; mezigenerační vztahy; prarodiče; rodina; role prarodiče; vícegenerační soužití; generation; intergenerational relations; grandparents; family; role of grandparents; multigenerational cohabitation