Příklady introdukce sokolovitých dravců do městského prostředí. - Bakala, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce byla zaměřena na problematiku reintrodukce sokola stěhovavého (Falco peregrinus) v různých lokalitách a typech prostředí. Pro vysazování dravců zpět do přírody existují čtyři používané metody: vypouštění z vypouštěcí klece, sokolnický výcvik, mezidruhová adopce a vnitrodruhová adopce. Z těchto jmenovaných metod je v České republice nejvíce rozšířena metoda vypouštění z vypouštěcí klece. Vypouštění mladí dravci musí vyrůstat v podobném prostředí, do něhož budou vypuštěni. Každý dravec musí projít veterinární prohlídkou, měl by být řádně označen a veden na příslušném Krajském úřadě. Vazbu na člověka je třeba minimalizovat. Řada vypuštěných dravců se dožila pohlavní dospělosti a mohla tak vyvést své mladé. Z údajů bylo zjištěno, že míra přežití jednoročních jedinců je ve městech 65 % a v oblastech venkova 28 %. V této práci jsem uvedl celkem 11 sokolů stěhovavých a 7 rarohů velkých (Falco cherrug), kteří se vypustili na území České republiky. Výsledky jsou významné pro další práce.
The examples of introduction of birds of family Falconidae in the urban environment
Keywords: sokol stěhovavý; reintrodukce; vypouštěcí klece; dravci; the Peregrine Falcon; reintroduction; releasing from a release cage; birds of prey