Motivace jednání postav v Durychových povídkách a novelách - Hrma, Josef (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce Motivace jednání postav v Durychových povídkách a novelách se věnuje Durychově prozaické tvorbě se záměrem nalézt a pochopit motivaci jednání postav. Postavy v Durychových povídkách představují výrazné prvky; proto je práce zaměřena na faktory, které ovlivňují rozhodování postav. Některé charaktery na první pohled jednají iracionálně, avšak při podrobnější analýze můžeme odhalit postupy, které to vysvětlují. Lepší pochopení motivací může pomoci k přesnější interpretaci díla samotného a celkového vyznění a významu.
Motivation to Action of Characters in Durych´s Short Novels and Short Stories
Keywords: Jaroslav Durych; motivace jednání; literární postava; povídka; novela; Jaroslav Durych; motivation to action; character; short novel; short story