Možnosti klidného a důstojného umírání na oddělení následné péče v Nemocnici České Budějovice a. s. - Kratochvílová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce pojednává o problematice paliativní péče a zázemí těchto oddělení o možnostech tuto péči poskytovat. Umírání je nedílnou součástí života. Klidné a důstojné umírání je v rámci nemocnic problematické. Principy paliativní péče se obtížně aplikují i na odděleních, kde lze předpokládat, že nemalé procento pacientů těchto oddělení je k takové péči indikováno. Takovým oddělením je i oddělení následné péče. Teoretické části je popsán význam paliativní medicíny, celkový pohled na umírání. Jsou zde popsaná stádia umírání kterými prochází umírající i jeho rodina. Dále je zde informace o hospicích, umírání z pohledu laické veřejnosti a z pohledu zdravotníka. Výzkum byl prováděn formou nestandardizovaného rozhovoru s vybranými 15 zdravotními sestrami pracující na oddělení následné péče minimálně 3 roky a ochotnými vést rozhovor na toto téma. Výzkum potvrdil, že zdravotní sestry na oddělení následné péče mají znalosti o specifiku ošetřovatelské péče o umírající, ale mají potřebu se dále v této problematice vzdělávat. Všechny uvádějí, že na tomto oddělení je problematika paliativní péče velmi aktuální. Dále bylo zjištěno, že po technické stránce toto oddělení není vybaveno jednolůžkovými pokoji a důstojnými místnostmi pro komunikaci s rodinou. Všechny zdravotní sestry si myslí, že by se této problematice mělo věnovat více.
Possibilities of grave and restful dying on the longterm ill department in Hospital České Budějovice Inc.
Keywords: Oddělení následné péče; Umírání; Terminální fáze; Paliativní medicína a paliativní péče; Konec života; Subsequent care ward; Dying; Terminal stadium; Palliative medicine and palliative care; End of life