Toxikologie opioidních analgetik a jejich vliv na dopravní nehodovost v Moravskoslezském kraji - Dobiášová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je věnována problematice užívání opioidních analgetik, jejich vlivu na dopravní nehodovost a nehody způsobené pod jejich vlivem. Opioidní analgetika, která spadají do skupiny omamných a psychotropních látek jsou stále aktuálním tématem, jelikož velké množství dopravních nehod je způsobeno právě řidiči, kteří jsou pod jejich vlivem. V teoretické části je popsána zejména historie, rozdělení opioidních analgetik, rozdělení omamných a psychotropních látek, seznam léčiv s obsahem omamných a psychotropních látek v České republice, výskyt nežádoucích účinků, závislostí, způsob podání, detekce návykových látek v organismu, ale také strategie drogové politiky v Moravskoslezském kraji, České republice i Evropské unii. Praktická část je zaměřena na porovnání dopravních nehod způsobených pod vlivem opioidních analgetik v letech 2014-2018 v Moravskoslezském kraji. V praktické časti jsou výsledky zpracovány na základě statistiky Policie České republiky. Po vyhodnocení výsledků bylo zjištěno, že v období 2014-2018 se v Moravskoslezském kraji zvyšuje počet dopravních nehod pod vlivem opioidních analgetik, ale dochází ke snížení dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu. Zároveň došlo ke snížení počtu osob, které byly lehce zraněné, těžce zraněné a usmrcené. Z výsledku bylo dále zjištěno, že nejvíce nehod, které byly ve sledovaném období způsobeny pod vlivem návykových látek bylo v Jihomoravském kraji.
Toxicology of opioid analgesics and their impact on traffic accidents in the Moravian-Silesian Region
Keywords: Opioidy; opioidní analgetika; omamné a psychotropní látky; léčivo; dopravní nehodovost; drogová strategie; Opioids; opioid analgesics; narcotic and psychotropic substances; drug; traffic accident; drug strategy