Umělý výtěr podoustve říční pomocí hormonální stimulace a manipulace s prostředím - Watzek, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce bylo indukovat výtěr u generační podoustve říční, která byla odchovaná v rybničním prostředí. Zkoumali jsme možnosti umělého výtěru pomocí hormonální stimulace a manipulace s prostředím. K indukci ovulace jiker byly rybám injekčně podány různé dávky hormonálních preparátů (kapří hypofýza a Dagin). Dále se zkoušely různé typy průtoků vody a různé výšky hladin vody a jejich vliv na převýtěrou přípravu.
Artificial stripping of vimba bream (Vimba vimba) by using hormonal stimulation and manipulation with conditions
Keywords: podoustev říční; výtěr; hormonální indukce; vimba bream; spawning; estrualization