Stifter a romantismus (Rozbor osobní korespondence Adalberta Stiftera s Fanny Greipelovou a Amálií Stifterovou) - Štěpánková, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá životem a dílem spisovatele Adalberta Stiftera. V teoretické části je zpracován autorův život od jeho narození až po smrt, památková péče o jeho odkaz a informace o literární tvorbě, jejíž předlohou je rodné město Horní Planá, Šumava, její krajina a obyvatelé. Dále je zde také podán výklad biedermeieru a romantismu, který je patrný v jeho osobním životě. V praktické části se pracuje s milostnou korespondencí mezi Stifterem a jeho první láskou Fany a manželkou Amálií. Cílem bylo přeložit korespondenci z německého jazyka do českého, protože tato korespondence byla dosud vydána pouze v německém jazyce. Na základě korespondence je ukázána Stifterova psychika, jeho vztah s osudovými ženami a vliv na uměleckou tvorbu.
Stifter and romanticism. Analysis of Adalbert Stifter´s personal correspondence with Fanny Greipl and Amalia Stifter
Keywords: romantismus; Adalbert Stifter; biedermeier; Šumava; romanticism; Adalbert Stifter; biedermeier