Proměna role ženy ve společnosti v období první republiky a její vliv na ženské módní odívání - Hesová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá proměnou role ženy ve společnosti v období první Československé republiky, tj. v letech 1918-1938, se kterou se pojí i proměna módy. Má za cíl ukázat, jak se tyto dva prvky navzájem ovlivňovaly a společně proměňovaly vnímání a postavení ženy. V práci, vycházející z metodologického zázemí kulturálních studií a vnímání individuální a kolektivní identity, bude nastíněna atmosféra, která změnu role žen ve společnosti v období první republiky doprovázela, přičemž bude kladen důraz na kontextuální souvislosti proměny role žen ve společnosti v letech 1918-1938 s proměnou jejich šatníku.
Changing the role of women in the society during the First Republic and its influence on women´s fashion clothing
Keywords: první republika; feminismus; móda; proměna ženy; First republic; feminism; fashion; change of the woman