Vyrovnávání předškolního dítěte s úmrtím v rodině - Vrzalová, Evelyn (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se věnuje tomu, do jaké míry si dítě uvědomuje vlastní smrtelnost, jak chápe pojem smrti a jakým způsobem se vyrovnává se smrtí blízké osoby. První část, teoretická, se zaměřuje na to, jakým způsobem byla smrt pojímána v průběhu historie. Dále sleduje otázku dětského přístupu ke smrti a i to, jakým způsobem malé dítě tragickou situaci zvládne. Praktická část je tvořena kazuistikou malé Kačenky, které ve věku pěti let zemřela maminka. Prostřednictvím dlouhodobého sledování je zaznamenán průběh jejího vyrovnávání se s tím a další vývoj v rozmezí 1 roku a šesti měsíců.
Getting over the death in a family for a pre-schooler
Keywords: smrt; pojetí smrti; vyrovnávání se smrtí; death; concept of death; coping with death