Úloha sestry v péči o pacienty s lymfedémem - Dušková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Současný stav Tato bakalářská práce nese název "Úloha sestry v péči o pacienty s lymfedémem". A jak již z názvu vyplývá, tak je zaměřena na roli, kterou má sestra v péči o pacienty trpící lymfedémem. Lymfedém je onemocnění lymfatického systému, který není schopen dostatečně odvádět lymfu, a tím v organismu lymfa stagnuje a vytváří lymfatické otoky. Lymfedém může být vrozený, v takovém případě jde o lymfedém primární. Pokud hovoříme o sekundárním lymfedému, znamená to, že lymfedém byl zapříčiněn porušením lymfatického systému. Příčinami sekundárního lymfedému mohou být chirurgické zákroky, při kterých je nezbytný zásah právě do lymfatického systému, nejčastěji to bývá zásah do sentinelových uzlin. Dalšími výkony, které zvyšují riziko vzniku lymfedému, jsou radioterapie, chemoterapie, iatrogenní poškození, nebo i úrazy. Nejčastějšími příčinami jsou právě chirurgické zákroky, kterými nejčastěji jsou ablace prsu, nebo onkogynekologické operace. Cíl práce, Pro výzkumnou část bakalářské práce byly zvoleny dva cíle: Zmapovat úlohu sestry v péči o pacienta s lymfedémem z pohledu sestry a zmapovat úlohu sestry v péči o pacienty s lymfedémem z pohledu pacienta. Metodologie Pro dosažení prvního cíle jsme zvolili techniku šetření kvalitativního výzkumu, kterou byly hloubkové rozhovory. Výzkumný soubor tvořilo šest sester z gynekologického a chirurgického oddělení v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s.. Pro dosažení druhého cíle jsme opět zvolili techniku kvalitativního výzkumného šetření formou hloubkových rozhovorů. Výzkumný soubor v tomto případě tvořilo šest pacientů, trpících lymfedémem. V rámci výzkumu bylo celkem provedeno čtrnáct rozhovorů, které se uskutečňovaly od března do června roku 2017. Všichni respondenti pocházeli ze středočeského kraje z okolí Benešovska. Po přepsání rozhovorů do Microsoft Word byla data kategorizována a zpracována otevřeným kódováním. Výsledky Analýzou získaných dat vznikly čtyři kategorie výsledků rozhovorů se sestrami. Kategorie Znalosti sester o dané problematice, Režimová opatření, Specifika ošetřovatelské péče a Edukace pacientů po rizikovém zákroku. Z výsledků rozhovorů s pacienty vzniklo kategorií pět. Kategorie Vznik lymfedému, Léčba lymfedému, Režimová opatření, Specifika ošetřovatelské péče a Edukace o prevenci. Závěr Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat úlohu sestry v péči o pacienty s lymfedémem z pohledu sestry, ale i z pohledu pacienta a důkladněji prostudovat problematiku lymfedému a specifika péče o pacienty s tímto onemocněním. Dále je zaměřena na edukaci sestrou o primární prevenci. Z analýzy získaných dat byly zjištěny nedostatky v edukaci a obecně v primární prevenci, proto byla vytvořena informační brožura pro sestry.
The Role of the Nurse in the Care of Patients with Lymphedema
Keywords: Lymfedém; ablace prsu; hysterektomie; edukace; ošetřovatelská péče; primární prevence; Lymphoedema; Breast ablation; hysterectomy; Education; Nursing Care; Primary prevention