Šetrné formy turismu v CHKO Šumava s konkrétním zaměřením na agroturistiku - Chromá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Chromá, L.: Šetrné formy turismu v CHKO Šumava s konkrétním zaměřením na agroturistiku. Diplomová práce. České Budějovice: ZF JČU, 2018, 88 s. Šetrné formy turismu je možné definovat jako turismus, který je zaměřen na přírodu, kulturu a historické bohatství. Teoretická část zahrnuje literární rešerši zaměřenou na deskripci a geografii turismu, psychologii turismu, motivaci a prožitek z cestování. Důležitou součástí je i problematika negativních dopadů turismu, kde jsou posléze vyzdvihnuty šetrné formy turismu. Předložená práce je především zaměřena na atraktivnost agroturistiky jako formy trávení volného času, kde jde především o vysledování zájmu veřejnosti. Dalšími, neméně důležitými cíli je zjištění přínosu agroturistiky pro účastníky a obec, atraktivnost Šumavy pro návštěvníky, důvod vzniku agroturistických farem a podpora státu.
Environmentally friendly forms of tourism in the protected landscape areas of Šumava with a specific focus on agro-tourism
Keywords: turismus; venkovská turistika; agroturistika; ochrana krajiny; agroturistika; tourism; rural tourism; agrotourism; landscape protection