Možnosti zvyšování produktivity a zlepšování firemních procesů pomocí metod a nástrojů průmyslového inženýrství a systémů zavádění štíhlé výroby - Kottová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se týká možností zvyšování produktivity a zlepšování firemních procesů pomocí metod a nástrojů průmyslového inženýrství a systémů zavádění štíhlé výroby ve firmě Schwan-STABILO ČR, s.r.o. Pojem štíhlá výroba je znám od 50. let minulého století a poprvé byl aplikován japonskou automobilkou Toyota, která díky svému výrobnímu systému (Toyota Production System) byla schopna vyrábět rychleji, levněji a hlavně kvalitněji než její západní konkurenti. Hlavním cílem této diplomové práce je provedení analýzy stávajícího stavu procesu a vypracování návrhu požadovaného stavu tohoto procesu tak, aby bylo eliminováno plýtvání a zvýšena produktivita. Pomocí implementace metod a nástrojů štíhlé výroby se podařilo dosáhnout těchto zlepšení: - snížení počtu operátorů ze současných 9 na směnu na 5 operátorů na směnu, - zvýšení celkové efektivnosti zařízení o více než 10 %, - snížení doby zastavení stroje z průměrných 83 minut na 22 minut, - zkrácení průběžné doby výroby o 59 dní (ze 74,14 dnů na 15 dnů), - snížení zásob materiálu, rozpracované výroby a konečného produktu ze 404 790 kusů na 82 350 kusů.
The possibility of increasing productivity and improving business processes using methods and tools of industrial engineering and systems implementation of lean manufacturing
Keywords: štíhlá výroba; průmyslové inženýrství; výrobní systém Toyoty; zvyšování produktivity; zlepšování firemních procesů; lean manufacturing; industrial engineering; Toyota Production System; increasing productivity; improving business processes