Vliv hybridní kombinace a porážkové hmotnosti na jatečnou hodnotu prasat - Scheufler, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit závislost jatečné hodnoty prasat na porážkové hmotnosti a hybridní kombinaci. Jatečná hodnota představuje souhrnný pojem charakterizovaný souborem kvantitativních a kvalitativních ukazatelů. Mezi faktory ovlivňující jatečnou hodnotu patří porážková hmotnost a vliv plemenné příslušnosti. Protože je nemožné soustředit v jednom plemeni veškeré požadované užitkové vlastnosti na odpovídající úrovni, je nutné cíleným výběrem plemen a jejich záměrnou kombinací získat finální hybridy, které dosahují uspokojivých výsledků jak pro výrobce, tak i pro konzumenta.
The influence of the hybdrid combination and the slaughter weight on the carcass value of pigs
Keywords: finální hybrid; jatečná hodnota; vepřové maso; porážková hmotnost; final hybrid; carcass value; pork; slaughter weight