Historie pediatrie a vzdělávání dětských sester - Tručková, Zdeňka; Brabcová, Iva (Solen, s.r.o., 2016)
Cílem předkládaného příspěvku je popsat historii dětského lékařství a vzdělávání dětských sester v České republice od konce 19. století po současnost. Výzkumná studie je zpracována jako teoretická přehledová práce. K naplnění cíle bylo použito kvalitativní výzkumné šetření s využitím techniky sekundární analýzy relevantních zdrojů. Při vyhledávání informací o zkoumané problematice bylo čerpáno z odborných, vědeckých publikací a české legislativy. Péče o děti má v České republice dlouholetou tradici. Již v roce 1888 byla otevřena Dětské nemocnice Na křižovatce v Praze. Od té doby došlo k řadě změn v oblasti legislativy, vzdělávání a kompetencí dětských lékařů a sester. V současnosti je dětské lékařství klíčovým oborem pro prevenci nemocí a udržení dobrého zdraví celé populace.
The history of pediatrics and education of pediatric nurses in the Czech republic
Keywords: pediatrie; historie; ošetřovatelství; dětská sestra; vzdělání.; pediatrics; history; nursing care; pediatric nurse; education.