Ztrátová poranění a jejich ošetření - Vitera, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce na téma: "Ztrátová poranění a jejich ošetření" je rozdělena na dvě části. Teoretickou část a část výzkumnou. Teoretická část je zpočátku věnována historii amputačních poranění, od prvních zmínek z dob paleolitu, až po současnost. Následně jsou amputace rozděleny dle jejich lokace na lidském těle. Vzhledem ke zpracovanému tématu amputací je nastíněna i problematika fantomových bolestí a replantací. Dále je část bakalářské práce věnována laické první pomoci při ztrátovém poranění a odborné pomoci při ztrátovém poranění poskytované zdravotnickými záchranáři v přednemocniční neodkladné péči. Praktická část bakalářské práce je realizována kvalitativní formou výzkum, formou polostrukturovaných rozhovorů. Cílem kvalitativního výzkumného šetření bylo porovnat znalosti první pomoci při ztrátovém poranění v oboru truhlář se studenty oboru Všeobecná sestra a profesí zdravotnický záchranář. Na základě tohoto cíle byly v kvalitativním výzkumném šetření vytyčeny tři výzkumné otázky, které zjišťovali znalost první pomoci u zdravotnických záchranářů, všeobecných sester a truhlářů, u kterých se, vzhledem ke zpracovanému tématu, dále zjišťovala jejich profesní zdravotní průprava. K získání potřebných dat byly vedeny rozhovory se 12 participanty, kteří se vyjadřovali k 10 otázkám a s jejich souhlasem byly pořizovány audiozáznamy na diktafon. Získaná data byla následně rozdělena do 11 kategorií. Výzkumné šetření poukázalo na nedostatečnou znalost oslovených zdravotnických záchranářů ohledně problematiky ztrátových poranění. Šetření dále poukázalo na nedostatečnou znalost laické první pomoci u dotazovaných studentek v oboru Všeobecná sestra a nedostatečnou zdravotní průpravu v profesi truhlář. I přes zjištěné nedostatky mohou výsledky posloužit k hlubšímu a konkrétnějšímu pochopení dané problematiky a optimalizaci poskytované ošetřovatelské péče. Využití těchto poznatků může být přínosné nejenom pro zkoumané obory, ale i pro laickou veřejnost.
Loss injuries and the treatment
Keywords: Ztrátové poranění; amputace; první pomoc; trauma; replantace; Loss injuries; amputation; first aid; trauma; replantation