Analýza mluvených projevů - Nováková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce si klade za cíl podat částečnou charakteristiku mluveného projevu vybraných věkových kategorií: žáci 9. třídy ZŠ, lidé ve věku 19-24 let, lidé ve věku 44-50 let a lidé ve věku 65 a více let a zároveň je porovnat mezi sebou v určitých oblastech. Práce obsahuje část teoretickou, která sleduje funkční prostě sdělovací styl obecně, neverbální projevy komunikace, suprasegmentální projevy řeči a vrstvy slovní zásoby. Praktická část obsahuje dvě kapitoly. První kapitola popisuje náležitosti a oblasti výzkumu. Druhá kapitola podává shrnující informace o specifiku mluvených projevů jednotlivých věkových kategorií a vzájemnou komparaci těchto skupin. Praktická část se zaměřuje na kvalitu vyjadřování, tzn. výstižnost, přesnost a jazykovou správnost. Také věnuje pozornost periferii slovní zásoby. ?
Analysis of Speech Standard
Keywords: nepřipravený mluvený projev; slovní zásoba; periferie slovní zásoby; neverbální komunikace; suprasegmentální projevy řeči; kultura mluvených projevů; mezigenerační komunikace; komunikační cvičení; faktory ovlivňující mluvený projev; specifika mluveného projevu vybraných věkových kategorií; unprepared verbal presentation; vocabulary range; periphery of vocabulary range; nonverbal communication; suprasegmental speech marks; culture of verbal communication; intergenerational communication; communicative exercises; factors influencing verbal presentation; specifications of verbal presentation of certain age categories