Faktory ovlivňující počet somatických buněk v mléce vybraných chovů dojnic - Vítová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé práce byla analýza vlivu vybraných faktorů ovlivňujících počet somatických buněk (PSB) v bazénových vzorcích v syrovém kravském mléce. Vzorky mléka byly sledovány u osmi chovů s rozdílnou technologií chovu i dojení po dobu tří let. Hodnoty PSB byly stanoveny Fluoro-opto elektronickou metodou pomocí přístroje Fossomatic. Významným faktorem ovlivňujícím PSB bylo roční období. Nejvyšší průměrné hodnoty PSB byly zaznamenány v letních měsících. Nejnižší průměrné hodnoty PSB byly zjištěny u systému volného boxového stelivového ustájení (250.103.ml-1), přičemž rozdíl v PSB v porovnání se systémem volného roštového bezstelivového ustájení (průměr PSB 317.103.ml-1) byl statisticky vysoce významný (p < 0,001). Vazné stelivové ustájení mělo průměr PSB 292.103.ml-1. Dále byl prokázán statisticky vysoce významný rozdíl v PSB (p < 0,001) mezi chovy s dojením v dojírně (průměr PSB 265.103.ml-1) a chovy s dojením na stání do potrubí (průměr PSB 292.103.ml-1). Rovněž byl prokázán statisticky vysoce významný rozdíl v PSB (p < 0,001) mezi chovy s převahou holštýnského plemene dojnic (průměr PSB 285.103.ml-1) a chovy s převahou plemene českého strakatého (průměr PSB 265.103.ml-1). Úroveň dojivosti měla také vliv na PSB. Mezi chovy používajícími pastvu a chovy bez možnosti pobytu dojnic na pastvě nebyl rozdíl statisticky průkazný.
Factors influencing somatic cell count in the milk of selected dairy cow breeds
Keywords: Klíčová slova: syrové kravské mléko; počet somatických buněk (PSB); faktory ovlivňující PSB; Key words: cow´s raw milk; somatic cell counts (SCC); factors influencing the SCC