Studium vlastností a biologických aktivit mouky lnu olejného - Jarošová, Markéta; Bárta, Jan; Bártová, Veronika (Profi Press s.r.o., 2019)
Lněná mouka představuje cenný zdroj různých látek nejen z pohledu výživy, ale i funkčních vlastností. Tato práce byla zaměřena právě na studium vlastností a biologických aktivit mouky získané ze lněných výlisků, které byly zároveň zbavené slizotvorných látek. Mouka byla získána ze šesti odrůd olejného lnu (Agram, Libra, Amon, Agriol, Raciol a Flanders). Byla prokázána odrůdová variabilita v obsahu dusíkatých látek, obsahu celkových polyfenolů, antioxidační aktivitě a technologických parametrech (rozpustnost, schopnost vázat vodu a tuk). Nejvyšší antioxidační aktivita a celkový obsah polyfenolů byl zjištěn u odrůdy Agram.
A study of the properties and biological activities of the flaxseed flour
Keywords: len olejný; protein; antioxidační aktivita; polyfenoly; flaxseed; protein; antioxidant activity; polyphenols