Kontext prvního užití nelegální drogy - Smejkalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá kontextem užívání ilegálních drog, zejména v dospívání a rané dospělosti, a zaměřuje se na okolnosti prvního užití různých ilegálních drog. Teoretická část vymezuje problematiku experimentace s drogami a nadužívání drog v kontextu sociálně patologických jevů a v kontextu psychopatologie, zmiňuje různé osobnostní i vnější motivační faktory vedoucí k rozhodnutí užít psychoaktivní látku. Dále jsou zde popsány účinky nejčastěji užívaných drog a rizikové dopady konzumace na uživatele. Práce také okrajově nastiňuje současnou situaci ve věci užívání drog v Česku a obsahuje úvahy o možnostech prevence. Empirická část zahrnuje kvalitativní výzkum, zaměřený na širší kontext prvních zkušeností s různými nelegálními drogami, popis těchto událostí a jejich důsledky. Jsou zde také položeny základní výzkumné otázky. Použitou metodou je polostrukturovaný rozhovor, uskutečněný se třemi respondenty. Výsledky výzkumu jsou zpracovány formou kazuistik s úryvky rozhovorů a po nich následuje zodpovězení výzkumných otázek.
The context of first use of illegal drug
Keywords: drogy; psychoaktivní látky; užívání drog; první užití drogy; motivace; změněné stavy vědomí; dospívání; adolescence; drogová prevence; drugs; psychoactive substances; using drugs; first drug use; motivation; altered state of consciousness; pubescence; adolescence; drug prevention