Psychoterapeutický potenciál ergoterapie v domově pro mládež s postižením - Hauerlandová, Milena (Jihočeská univerzita, 2008)
Domovy pro mládež s postižením slouží klientům s různým stupněm mentálního postižení, mnohdy se současným postižením tělesným. Z hlediska věku největší zastoupení ve využití pobytových služeb mají děti a mládež. Zařízení se snaží nabízet služby zajišťující naplnění základních životních potřeb, poskytují substituci domova, naplnění volného času a systematický rozvoj osobnosti směřující k integraci do běžného života ve společnosti nejen prostřednictvím výchovy k samostatnosti. Významnou složku v aktivitách představuje ergoterapie a psychosociální rehabilitace. V mnohých zařízeních je problémem odbornost pracovníků, kteří ergoterapeutické aktivity realizují. Vzhledem k tomu, že výzkum je koncipován jako explorační, jsou stanoveny pouze pracovní, rámcové okruhy výzkumné práce vycházející z výzkumných cílů, nikoliv jednotlivé hypotézy. Sběr dat je zvolen formou dotazníků. Výzkum byl prováděn na zaměstnancích vybraných Domovů pro osoby se zdravotním postižením jednotlivě situovaných v Uherském Brodě, na Velehradě, v Javorníku a v zařízení Arcidiecézní charity v Praze. Kritérium pro výběr respondentů byl v tomto případě pracovník sociálních služeb a pracovník v přímé péči o klienta. Cíle práce byly splněny. Ačkoliv konkrétní zařízení poskytují klientům dostatečné množství ergoterapeutických aktivit, z pohledu jednotlivce-klienta je tato snaha restringována nedostatkem odborného přístupu a nedostatečnými znalostmi ze stran personálu a do jisté míry lze říci i zařízením, které ergoterapeutické služby nabízí. Ergodiagnostika je v domovech aplikována na minimální úrovni, založena především u dlouhodobých klientů na původním vyšetření zbytkového funkčního potenciálu. Bez ohledu na případné pozitivní změny u klienta nenabízí další formy a metody rozvoje, pouze udržení současného stavu. Za účelem zlepšení stávající situace by bylo na místě provést podrobný personální průzkum všech pobytových zařízení pro osoby s postižením a v případě obdobných výsledků jaké jsou součástí této práce, doplnit personálně o ergoterapeuta a provést legislativní úpravu ve standartech zařízení, čímž lze předejít chybám v poskytování služby, mezi které patří omezený výběr ergoterapeutických aktivit, nízká úroveň odborných znalostí z oboru ergoterapie u zaměstnanců v přímé péči a minimální aplikace ergodiagnostiky.
The psychotherapeutic potential of ergotherapy in the boarding houses with handicapped
Keywords: Domov; Empatie; Ergodiagnostika; Ergotherapie; Psychotherapeutický potenciál; Klient a uživatel; Zaměstnanci; Home; Empatie; Ergodiagnostic; Ergotherapy; Psychotherapeutic potential; Patron and user; Staff