Robert Owen a jeho pohled na náboženství, výchovu a utopickou obec - Prouzová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Předmětem předkládané bakalářské práce jsou životní názory továrníka a utopického socialisty Roberta Owena na náboženství, výchovu, vzdělávání a výstavbu lidských osad. Cílem práce bylo nalezení proměn Owenova pohledu na společnost v průběhu jeho života a posouzení originality jeho názorů. Autorka problém vyložila v širších dobových souvislostech, tedy v kontextu hospodářských, náboženských a pedagogických dějin. Práce se opírala o eseje či pamflety, které tento utopista vydával během celého života.
Robert Owen and his opinion on religion, education and utopian communities
Keywords: utopismus; socialismus; anglický socialismus; Robert Owen; utopian thought; socialism; English socialism; Robert Owen