An Analysis of Elvish Languages Constructed by J. R. R. Tolkien - Nolda, Valeriia (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce je představit Sindarin a Quenya, jazyky vytvořené a používané J.R.R. Tolkienem ve svých fantastických románech Hobit a Pán Prstenů a zkoumat, zda je lze považovat za svébytné jazyky. Analýzou vlastností, gramatiky, slovní zásoby a historie bude doložena hloubka a složitost těchto vytvořených jazyků. Úvodní kapitoly popisují, co je jazyk a zabývají se i osobností J.R.R. Tolkiena. Pak jsou představeny oba dva jazyky s cílem zjistit, zda Sindarin a Quenya mají rysy, vlastnosti a funkce jazyka zmíněné v úvodní části, a jsou tedy autonomními jazyky. Historii vývoje Sindarinu a Quenye v Tolkienově fantasy světě naleznete v příloze A a B za seznamem použité literatury.
An Analysis of Elvish Languages Constructed by J. R. R. Tolkien
Keywords: jazyk; Sindarin; Quenya; Tolkien; conlang; rysy; vlastnost; funkce; systém; elfové; language; Sindarin; Quenya; Tolkien; conlang; property; feature; function; system; Elves