Osiva polních plodin očima dneška - Ratajová, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
ANOTACE V diplomové práci se pojednává o problematice množení a výroby osiv trav a jetelů. Soubor faktorů ovlivňujících úspěšnou výrobu osiva je celá škála. Cílem této práce je zaměření se pouze na jeden z těchto faktorů, a to na monitoring výskytu plevelů v množitelských porostech, obtížnost jejich čištění a vliv na kvalitu osiv. V současné době je výroba osiv zejména trav velmi aktuální. Po vstupu do EU silně poklesl stav mléčného skotu a naopak silně vzrostl význam chovu masných plemen, která jsou vázána na pastevní programy. Dotační tituly směřující do této oblasti využití zemědělské půdy jsou ekonomicky velmi zajímavé. Podmínkou pro možnost jejich uplatnění je vždy uznané certifikované osivo travních směsí či čistých komponentů.
Seed of field's produce from today's look
Keywords: množení; výroby; osiv; trav; jetelů; plevelů; kvalita; multiplication; production; seed; grass; clovers; weed; quality