Dělba práce a polyethismus v koloniích sociálních rypošů - Englová, Terezie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je porovnat studie z laboratorních i terénních podmínek zabývající se různými druhy rypošů, porovnat jejich přístup a především porovnat rozdílné výsledky týkající se množství aktivity jednotlivých členů kolonií v závislosti na hmotnosti, věku či dominanci a jejich rozdílnou interpretaci. Dále se také budu zabývat sociální hierarchií, která může dělbu práce ovlivnit a pokusy o definování morfologických kast u rypošů.
Division of labour and polyethism in colonies of social mole-rats
Keywords: rypoši; eusocialita; rozdělení práce; behaviorální kasty; morfologické kasty; věkový polyethismus; hierarchie; mole-rats; eusociality; division of labour; behavioral castes; morphological castes; age polyethism; hierarchy